2014. november 12., szerda

Gyors piskóta

Büszkén mondhatom, hogy nálunk süteményt még soha nem kellett kidobni - mindig volt rá közönség, aki elpusztítsa. Ennek a süti-falásnak néha megvan azonban az a hátránya is, hogy a családra este fél8-kor jön rá, hogy ennének valami finomságot. Ilyenkor dobom be a tutit: a piskótát. Gyorsan, könnyen elkészíthető, és házi baracklekvárral, mogyorókrémmel, vagy csak simán magában is mindig sikere van.
Hozzávalók (33*20 cm-es tepsihez)

- 5 db tojás
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 5 púpos evőkanál liszt
- 1 sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés

Szeretem az olyan sütiket, amiket nem kell túlcizellálni: 5 perc alatt összedobható, aztán szépen elsüldögél magában, és hipp-hopp már ehető is. Ez a recept is ilyen. Az 5 tojást a cukrokkal robotgéppel felverem a legnagyobb fokozaton kb 10 percig, hogy jó könnyű, habos legyen.
Leállítom a gépet, és hozzáadom a sütőport és a lisztet is. Ekkor már csak a legkisebb fokozaton éppen annyira keverem össze pár pillanat alatt, hogy ne törjem össze a tojást, de a liszt se álljon csomókban.
Beleöntöm egy sütőpapíros tepsibe, de kb egy merőkanálnyit megtartok, ebbe belekeverem a kakaóport, és simára keverem
Belecsorgatom a sárga tésztába, hogy márványos mintája legyen
180 fokra előmelegített sütőbe teszem, tojásonként 5 percig sütöm 170 fokon alul-felül sütéssel (nekem ez az arány vált be legjobban, megbízhatóan jól működik), azaz 5 tojás esetén 25 percig sütöm a piskótát.
A sütőből kivéve rácsra teszem, de még nem veszem le a sütőpapírt. Pihen 10-15 percig, és csak utána húzom le róla, így nem tépem le a piskóta oldalát és alját.
Nálunk baracklekvárral fogy leginkább, de jövet-menet magában is elnyammogja a siserehad :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése