2015. február 1., vasárnap

Fehér kenyér

Az alapja természetesen Limara jól bevált fehér kenyere, mint a másik. Sok próbálkozás után jutottam el ehhez a némileg módosított verzióhoz, és ezt most megcsillagozva, kiemelve rögzítem, hogy máskor ehhez nyúljak azonnal, ha biztosra akarok menni.

Hozzávalók

- 15 dkg öregtészta
- 30 dkg liszt (BL 55)
- 1,2 dl víz
- 0,4 dl tej
- 0,6 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
- csipet aszkorbinsav
- fél kávéskanál cukor

Elkészítés

Az öregtésztát felhasználás előtt legalább 30 perccel kiveszem a hűtőből. A teje meglangyítom, kevés cukrot elkeverek benne, belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. Az összes hozzávalót kimérem a dagasztótálba, beleöntöm a felfutott élesztőt és az öregtésztát is (én ezt több darabra szétcsipkedve adom a tésztához), és jó 20 percig dolgozik rajta a gép. Szép egyenletes tésztát kapok, ami elválik az edény falától. Ekkor kevés liszttel megszórok egy edényt, és a szép gömbölyűre eldolgozott tésztát beleteszem, tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen egy órát hagyom pihenni. Kb. 20 perc után nagyon óvatosan, lassú mozdulatokkal kicsit átmozgatom, de nem töröm össze.
Amikor duplájára kelt, alaposan lisztezett (fontos!!) felületre borítom, és óvatosan kilapítom. Téglalap alakúra, majd a jobb oldalát behajtom úgy, hogy a tészta feléig érjen, ezután megismétlem a bal oldallal is. Megint kicsit lapítok rajta. A felső (tőlem távolabb eső) végének a két sarkát visszahajtom, hogy háromszöget formázzon, és elkezdem magam felé felhajtani. Minden hajtásnál kicsit rányomok, és továbbtekerem. Úgy tekerem, hogy a szélét folyamatosan maga alá gyűröm, hogy szép formás hengert kapjak. Lisztes kézzel még egy kicsit formázom, és sütőpapírral bélelt jénaiba (az enyém 26*22*10 cm-es ovális alakú) teszem, konyharuhával letakarva. Újabb 40 percet pihet, ekkor pengével (vagy nagyon éles késsel) 3 bemetszést vágok rá, és további 15-20 percet pihentetem, miközben a sütőt előmelegítem 220 fokra.
Sütés előtt jó alaposan megszentelem vízzel a kenyeret és a jénai tetejének belsejét is (nekem nincs spriccelőm, ezért tegnap pl a legnagyobb szűrőmet vizeztem be többször, és azzal "locsoltam" meg a kenyeret), majd mehet a sütőbe 40 percre. Ha nagyon megdagadna, leveszem a fedőt, hogy ne nyomja el a kenyeret, és úgy sütöm tovább. Amikor szép aranybarna, kiveszem, és rácsra téve hagyom pihenni. Kivételkor még nincs rajta cserép, arra kicsit várni kell. Ahogy hűlni kezd, szépen lassan megjelennek rajta a cserepek is, és lehet élvezni a recsegést-ropogást, ahogy készülnek :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése