2015. március 28., szombat

Hagymás nudli

Ezzel az étellel akkor ismerkedtem meg, amikor megismertem a férjemet. Ő mutatta be, és szerettette meg velem. Kényelmi okokból a mirelit nudlit használtuk mindig, de most kipróbáltam, hogy milyen saját készítésűvel. Háááát, ég és föld a kettő, de hogy a vele járó macerát (és főleg fejetlenséget a konyhában) megéri-e, ezt mindenki döntse el pillanatnyi hangulata és lelkiállapota alapján.
A burgonyás tészta az alapja, amit Horváth Ilona szakácskönyvéből vettem, és ami remekül felhasználható például szilvás vagy barackos gombóchoz is.
Hozzávalók

- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt
- egy jó kanál búzadara
- 1 evőkanál zsír
- 1 tojás
- só
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál törött pirospaprika

Elkészítés

A krumplit megpucolom, kis kockára vágom, és sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomón összetöröm, ha kell, még egy kis sóval ízesítem. 
Beleteszem a tojást, búzadarát, zsírt és lisztet, és puha tésztát gyúrok belőle. 
Elfelezem (másik feléből tényleg baracklekváros gombóc készült), és alaposan lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra nyújtom.
Ujjnyi széles és 3-4 cm hosszú csíkikra vágom, és két tenyerem között nudlira formázom a darabokat. 
Sós lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzöm (ahogy feljön a víz tetejére, még várok 2 percet, és leszűröm).
Közben a vöröshagymát kockára vágom, megsózom és kevés olajon puhára dinsztelem. 
Ekkor félrehúzom, és pirospaprikát keverek bele.  
Beleforgatom a nudlit, és még melegen tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése