2015. június 28., vasárnap

Baconbe göngyölt fokhagymás karaj

Kevés előkészülettel és munkával igazán finomat készíteni - én így szeretem. Ez az étel is tipikusan ilyen, és változatos köretekkel tálalható.

Hozzávalók

- 1 kg sertéskaraj egyben, csont nélkül
- 2 fej fokhagyma
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- só, bors
- 20 dkg szeletelt szalonna
- 20 dkg húsos szalonna az irdaláshoz

Elkészítés

A karajt kb. ujjnyi távolságonként egy éles késsel mélyen bevágom, vigyázva, hogy ne vágjam át teljesen. 
Az így kialakult nyílásokba egy-egy szelet húsos szalonnát és félbevágott fokhagymát nyomok. Miután így megtöltöttem minden "zsebet", kívülről megsózom, megborsozom a karajt, és az előre egymás mellé sorakoztatott szalonnaszeletekre helyezem. Szépen betakargatom a szalonnával a husit, és egy az egészet egy olajjal vékonyan meglocsolt edénybe teszem. 
Körészórom a megmaradt fokhagymát és negyedelt vöröshagymát, lefedem, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 50 percre. 
Ha nagyon erősen sülne, 180 fokra leveszem a sütőt. 50 perc után ellenőrzöm, a kisült levelet leöntöm róla (jó lesz az a törtkrumplihoz is) és ha kell, még 15-20 percig visszateszem a sütőbe. 
Én most törtkrumplit készítettem hozzá, de lehet tarhonyával vagy párolt/grillezett zöldségekkel is tálalni. Szeletelés előtt mindenképpen hagyom pár percig pihenni, hogy ne csússzon szét az egész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése