2015. június 28., vasárnap

Eperlekvár

Bevallom őszintén, hogy habár nagyon szeretem a lekvárokat, még soha életemben nem főztem be lekvárt. Most viszont egy életem, egy halálom, mit veszíthetek - alapon belevetettem magam és bevásároltam vagy 10 kg-nyi epret, és nekiálltam a kísérletezésnek.
Hozzávalók

- 6,5 kg eper (ez már a nettó súly, tehát szára nélkül, kiválogatva. Ebből kb. 15 db 7 dl-es üveg lekvár lesz)
- 5 zacskó Dr Oetker Dzsemfix
- 1 kg cukor (a dzsemfix többet ír, de én inkább a gyümölcs ízét szeretem, nem akartam elnyomni cukorral)
- befőttesüveg, celofán

Elkészítés

Az epret kiválogatom: a legszebbek azonnal fogyasztásra kerülnek (ez a rész nincs a fenti 6,5 kg-ba beleszámolva), a második körösök mennek a lekvárba nagyobb darabokban, a harmadik adag pedig a szétfőzős részbe.
Ezzel az utóbbival kezdek (kb fele-kétharmada a lekvárnak szánt epernek). A lehető legnagyobb edényemet veszem elő (egy főzésnyi adag ne legyen több, mint az edény fele, mert forralás közben elkezd kifelé menekülni, és legyen helye terjedni, meg még kevergetni is), és szépen elkezdem főzni a cukorral. Mikor már levet ereszt és kezd cseppfolyósodni, előveszem a botmixert, és összeturmixolom. 
VIGYÁZAT! Ki ne vegyük turmixolás közben a mixer végét a masszából, mert nagyon csúnya munkát végez a konyhával. NAGYON:
Rottyantok még rajta egyet.
Majd amikor már bőszen pöcörög, beleteszem a nagyobb darabokra vágott epret is (én szeretek a gyümölccsel szembetalálkozni a lekvárban). Újra felforralom, és amikor már bőszen rotyog, hozzáadom a dzsemfixet, és az előírás szerint 2-3 percig, állandó kevergetés közben nagy lángon rotyogtatom. 
Végül az előre előkészített, kiforrázott (de legalábbis alaposan elmosott) üvegekbe mérem merőkanállal (óvatosan, mert forró!), és azonnal lefedem celofánnal, rátekerem a tetőt, és fejreállítom. Addig ismételem, amíg el nem fogy a lekvár. Egy éjszakára még felfordítva hagyom (nem dunsztolom őket), majd másnap szépen besorakoztatom a szekrénybe. 

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok, nagyon jól néz ki. Én is hasonló módon készítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom :)
      En iden kicsit tovabb foztem a dzsemfixszel egyutt, igy kevesbe lett folyos, sutikbe is lehet majd tenni :)

      Törlés