2016. január 13., szerda

A mi mindennapi kenyerünk

Ezt a receptet bármikor elővehetjük a tarsolyból, nem szükséges hozzá se öregtészta, se kovász, elég, ha van otthon friss élesztő, és ugyan 2-2,5 óra múlva, de szinte semmi munkával az asztalon illatozhat a friss, házi kenyér :o)
Hozzávalók


- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
- 1/2 kávéskanál aszkorbinsav (elhagyható)
- 1/2 evőkanál só

Elkészítés

Az elkészítés pofonegyszerű: fogom a dagasztótálat, belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet, és hagyom a gépet dolgozni jó 10-15 percig. A táltól könnyen elváló, nem túl puha, de jól formázható tésztát kapunk. Ezek után szépen bucira kerekítem a tésztát, meglisztezem a kelesztőtál alját, bele a tészta, kevés liszt a tetejére is, és konyharuhával letakarva langyos helyen pihen 40-60 percet (míg duplájára nő). 
Ekkor alaposan lisztezett felületre borítom, és tetszés szerint hosszúkásra (formakenyér vagy vekni) vagy bucira formázom, és a sütőpapírral bélelt céledényben hagyom ismét 40 percig pihenni. 
A vekni formázásáról készítettem egy videót is, íme:

Félidőben egy éles késsel vagy pengével bemetszéseket csinálok a tetejére, és előmelegítem a sütőt 220 fokra.
A kelesztés végén megspriccelem a kenyér tetejét (itt szórom meg magvakkal, ha akarom; mehet rá szezámmag, lenmag, napraforgó, tökmag, ki mit szeret) és a jénai tetejének belsejét is, és mehet a sütőbe. 
Kb. 15-20 perc múlva leveszem a jénai tetejét (hacsak előbb el nem éri a tészta, mert akkor nyilván előbb, hogy ne nyomja el a kenyér szép formáját), és 200 fokon újabb 25 percig sütöm - amíg szép aranybarna nem lesz.
Akkor lesz igazi a kenyér, ha a formából kivéve az alját megütögetve egyenletes kopogó hangot hallat. Rácson hagyom kihűlni, és hallgatom, ahogy szépen recsegve-ropogva beszélget velem a mindennapi kenyerünk.
Ugye, hogy egyszerű volt? :o)

12 megjegyzés:

  1. ez tényleg a legegyszerübb és nem túl időigényes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igy van :) cserebe viszont meg finom is ;)

      Törlés
  2. Nagyon szép a kenyérke, vajon rozslisztből is elkészíthető???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom :)
      Oszinten: teljesen rozslisztbol meg nem probaltam, de ugy igen, hogy egy reszet (mondjuk a liszt 20-30%-at) rozzsal helyettesitettem. Ilyenkor a vizfelvetel maskepp alakul, tobbet is bevesz.
      Remelem, segitettem :)

      Törlés
  3. Ha burgonyapehely helyett egy kisebb főtt burgonyát teszek bele úgy is jó lesz?

    VálaszTörlés
  4. Igen :)
    A viz helyett pedig mehet a burgonya fozoleve

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!Sajnos nincs kacsacsütörtökön és olyan jénaim sem amiknek tetehé van!Lehet sima tepsibe sütni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Lehet siman sutotepsin is sutni csak eleg szorosra kell feltekernj a tesztat, es valoszinuleg egy kicsit terjedni is fog, de ez az izen nem valtoztat :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!

      Törlés
    3. Szivesen :)
      Majd meseld el, hogy sikerult ;)

      Törlés
  6. kacsacsütörtökön és olyan jénaim sem amiknek tetehé van- ezt lefordítanád?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kacsasütő és fedeles jénai :) ;)
      Biztosan az okostelefon okoskodott :)

      Törlés