2016. október 2., vasárnap

Kakaós csiga tejmentesen és tojásmentesen

Reggelire, uzsonnára, vagy csak úgy, ha édességre vágyik az ember, mindig jól jön egy adag kakaós csiga. De ha az sem mindegy, hogy miből készül - nálunk a tej és a tojás érzékeny pont -, akkor ez az a recept, amit érdemes jól megjegyezni.
Hozzávalók


- 50 dkg liszt (BL55)
- 2,5 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 8 dkg olvasztott Liga margarin
- 8 dkg cukor

A töltelékhez

- 8 dkg Liga margarin
- 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg cukor

Elkészítés

Mivel meleg vízzel dolgozok, nem szöszölök az élesztő felfuttatásával, hanem csak szépen mindent beleteszek a dagasztóüstbe. 
Legalább 10-15 percig dolgozik a gép, hogy jó kis ragacsos, lágy tésztát kapjak.
Pihen meleg helyen 40-45 percet, hogy legalább duplájára keljen.
Ilyen szép magas lesz a tészta :)
Ekkor lisztezett felületre borítom, és téglalap alakúra nyújtom. Óvatosan, hogy a keletkezett buborékokat ki ne nyomkodjam belőle. Megint hagyom 5-10 percet pihenni, közben elkészítem a tölteléket. Nem nagy kunszt: megolvasztom a margarint, elkeverem benne a cukrot és a kakaót. 
Egyenletesen eloszlatom a tészta tetején. 
Feltekerem, és 3 cm vastag szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, kellő távolságot tartva, mert alaposan meg fognak még kelni. 
A kisebb adagot már a sütő melegítésekor (200 fok) beteszem a sütőbe, kb 25-30 perc alatt sül meg. 
A másik adagot 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Langyosan a legfinomabb, egy bögre kakaóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése