2016. november 8., kedd

Briós és fonott diós kalács tejmentesen és tojásmentesen

Egyik nap drága kislányom briós után áhítozott. Ami nem is lenne egy bonyolult mutatvány, van egy jól bevált recept a tarsolyban és a blogon is. Azonban ha már sütök, úgy sütök, hogy a kisfiam is ehessen belőle, márpedig akkor variálni kell rajta, hogy tej- és tojásmentes is legyen.
És büszkén jelentem: sikerült :)
 
Hozzávalók


- 60 dkg liszt
- 9 dkg Liga margarin
- 5 dkg vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 1/2 teáskanál só
- 3 dl langyos víz
- 5 evőkanál olaj

A töltelékhez: 
cukros darált dió

Elkészítés

Az összes hozzávalót belemérem a dagasztótálba (az élesztőt nem futtattam fel, de ha valaki szeretné, ne fogja vissza magát, úgy sem rontja el), legalább 10-15 percig dagasztottam. Szép fényes, az edény falától elváló, zsíros tésztát kaptam. 
Félretettem meleg helyre kelni. 
Nekem elég volt 30 perc, és duplájára kelt.
Ezután a tésztát elfeleztem. Az egyik felét téglalap alakúra nyújtottam, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedte. Megszórtam a cukros darált dióval, és a szélesebb oldalán kezdve feltekertem, mint a kakaós csigát. 
Alaposan meghengergettem, hogy jó hosszú, tömör kígyót kapjak. 
Elfeleztem, és négyes fonással bevontam. 
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem.  
Ezután következett a második adag tészta. Ezt 8 darabra osztottam, egyesével kígyót hengergettem belőle, és briós formára tekertem.
A tészta végét a briós alá dugtam, hogy szépen megemelje kelés közben a közepét. 
Itt látható a technika (a kupiért bocs, két beteg gyerek mellett egy otthoni patika elengedhetetlen...):
30 percig pihentettem mindkét adagot, közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra. Sütés előtt jó cukros vízzel megkentem. Alsó-felső sütéssel sütöttem, alulra tettem a fonott kalácsot, felülre a briósokat. 25 perc után helyet cseréltek, ekkor ismét lekentem őket a cukros vízzel, és a tetejüket megszórtam még kevés kristálycukorral is.
Még 10 percig sültek a briósok, ezen felül még 10 percig sült magában a kalács is. 
Nagyon finom reggeli vagy uzsonna válik belőle, és fagyasztható is, hogy bármikor elő lehessen venni egy kis nasinak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése